Lucumi Oñi & Afrocuban Shooting Stars


Lucumi Oñi & Afrocuban Shooting Stars, en unik world jazz event der kan opleves under Cuban Festival

Her er chancen der for at opleve et enestående scenisk møde mellem ren afrocubansk folklore og ypperlig jazz iscenesat med dans produceret i Danmark til Cuban festival.  Den fremragende cubanske gruppe Lucumi Oñi kommer direkte fra Havana og præsenterer den cubanske folklores sprudlende musik- og dansetraditioner. Traditioner, der på verdensplan er helt unikke i kompleksitet, tonalitet og polyrytmik. Under Cuban Festival kan de opleves i mødet med erfarne jazzmusikere som bassisten Christian Douglas, saxofonisten Nis Toxværd, trombonisten Carlos Perez (Cu/DK) og den eminente cubanske trompetist Yuliesky Gonsalez. Det bliver nyskrevne blæserarrangementer over de melodiske og komplekse afrocubanske traditioner, krydret med jazz og danske salmer på en bund af et sprudlende rytmeunivers. Verdner mødes og ny musik opstår!

MusikerneDen cubanske gruppe Lucumi Oñi rummer musikere og dansere, der har turneret med den verdenskendte Conjunto Folklorico National de Cuba, Cabaret Tropicana og Omara Portuondo & Buena Vista Social Club. Det er cubansk folklore i verdensklasse i mødet med herboende musikere som; Nis Toxværd, Carlos Perez og Christian Douglas, der sammen kan opleves i The Antonelli Orchestra i ”Vild med dans”, ud over det utal af andre musikalske sammenhænge de indgår i, desuden spiller den fremragende cubanske trompetist Yuliesky Gonzalez, der som ganske ung spillede med Omara Portuondo & Buena Vista Social Club. Han er nu bosidende i Tyskland hvor han er medlem af Berlin Big Band, samt leder af sit eget band Yuliesky Gonzalez & Tierra Caliente.

Lucumi Oñi & Afrocuban Shooting Stars spiller:
Fredag 31. august 2012 kl. 21-02 og 
lørdag 1. september 2012 kl. 16-19.30
Entré: 150 kr.

Lyd og video:
Columbia med Lucumi Oñi i Havanna Januar 2012.
Link til Yuliesky Gonzalez webpage.

Deltagende kunstnere: Ignacio Guerra Acosta (Cuba/Dk) Percussion & kor, Julio Guerra Acosta (Cuba) Percussion & kor, Florentino “Coco” Acosta (Cuba) Percussion & kor, Noel Guerra (Cuba) Percussion & kor, Boris Reyes (Cuba) Vokal, Miriam Izquierdo (Cuba) Dans & kor, Domingo Pau (Cuba) Dans & kor, Christian Douglas (DK) Bas, Nis Toxværd (DK) Sax, Carlos Perez (Cuba/DK) Trombone, Yuliesky Gonzalez (Cuba) Trompet.

Forhistorien…
Den enestående cubanske percussionist Ignacio Guerra kom til Danmark i 1994 i forbindelse med et stort dansk/cubansk samarbejdsprojekt Elegguá og de tre dronninger. Med Ignacios ankomst til musikerkredse i København blev den spirende interesse for de afrocubanske traditioner gødet. Der udviklede sig et miljø omkring den afrocubanske musik i øvelokalerne Aben og senere Hullet på Vesterbro, hvor mange af dette projekts deltagende kunstnere har mødtes, inspireret hinanden og dyrket den afrocubanske musik med jamsessions, der har udviklet sig til flere projekter. Her kan bl.a. nævnes Rune Harder Olesens CD Aché, grupperne Okantomi, & People, samt Jakob Dinesens sidste CD Dinos Afrocuban Dreams. Mange af de danske musikere og dansere der deltager i dette projekt har gennem årerne rejst til Cuba på inspirations og studierejser. Her har de mødt de cubanske kunstnere fra Lucumí Oñi der deltager i dette projekt.

Ignacio Guerra Acosta er en virtuos percussionist i verdensklasse. Hans speciale er den afrocubansk musikkultur i alle afskygninger. Familien Guerra Acosta rummer fremragende musikere gennem flere generationer. Her iblandt Ignacio, der viste sig at være et helt særligt talent. Han startede med at spille som ganske lille, og spillede jobs i 10-12 års alderen i Havannas forskellige kvarterer. Han har været medlem af et hav af fantastiske cubanske folklorekompagnier som Conjunto Folklórico Patakín, samt det verdenskendte kompagni Conjunto Folklorico National de Cuba. Ignacio har desuden spillet med den kendte rumbasangerinde Celeste Mendoza, Tito Junco, Roberto Blanco, Alina Sanchez, Luis Carbonel m.fl. Efter forestillingen Elegguá og de tre dronninger, mødte Ignacio kærligheden og Mikala Hoff Skovgaard, som han giftede sig med og fik 2 døtre. Han har således været bosat i Danmark siden 1995 hvor han har spillet med grupper som Jazz gruppe 90, Mercy, Salsa Meets Jazz, Jorge Cordero y los Gran Daneses, Son  en Taya, Sabor Tropical, Grupo Cafe, Son en Taya, Domison, samt world jazz grupper som Aché, People, Michael Heise holdet, Jazz visits med Chano Dominguez, samt med Jakob Dinesens Afrocuban Dreams, Ignacio er desuden musikalsk leder af folkloregrupperne Lucumi Oñi, med medlemmer fra hans professionelle netværk i Havanna, samt Okantomí, der har base i DK.

Hvorfor er den afrocubanske musik så fascinerende?
De afrocubanske musiktraditioner er på verdensplan helt unikke i deres musikalske kompleksitet, tonaliteter og polyrytmik. I Havanna, Cuba dyrkes musikken og dansen knyttet til levende kulturelle traditioner. Nye generationer af musikere kommer til den levende orale kultur der eksisterer i sin naturlige kontekst ”på gaden”, på de forskellige kvarterers lokale folkloreprojekter som ungdomsfolkloregrupper, samt på Havannas internationalt berømte musikskoler som ENA og ISA. Skoler der er kendt for at udklække eminente unge talenter.

De afrocubanske traditioner og udtryk har gennem tiderne haft stor indflydelse på musikalske strømninger i verdenen, med udviklingen af jazz, mambo, salsa, timba mv. og har gennem tiderne inspireret store jazz- og rockmusikere som Dizzy Gillespie, John Coltrane og Carlos Santana samt nye unge talenter som den danske saxofonist Jakob Dinesen.

Tanken bag dette projekt er at bringe den afrocubanske folklore i sin rene form ind på den danske scene og inspirere med sin kraft og virtuositet i mødet med herboende jazz musikere, og derved skabe nye spændende hybrider, sceniske møder mellem musikere og musikstilarter.

Initiativtager og projektleder Mikala Hoff Skovgaard
Projektet er støttet af Fuglefonden, Dansk Artist Forbund, Musikerforbundet,
Bland dig i byen, Vesterbro Lokaludvalg & Københavns Kommunes Musikudvalg.